Twitter kullanıcıları, yeni sahibi Elon Musk’un şirketi satın almasından endişe duydukça, kullanıcı kitleleri açık kaynaklı bir Twitter alternatifi olan Mastodon’a geçmeye başladı. SpaceX ve Tesla ceo’sunun Twitter’ı devralmasını resmileştirdiği 27 Ekim’den bu yana Mastodon, kullanıcı tabanını etkin bir şekilde ikiye katlayarak yaklaşık 500.000 yeni kullanıcı kazandı. Peki Mastodon Nedir? Mastodon Nasıl Kullanılır?
Mastodon Nedir?
Mastodon, 2016 yılında Alman yazılım geliştiricisi Eugen Rochko tarafından kuruldu. Twitter, Facebook, Reddit veya diğer popüler sosyal medya sitelerinden farklı olarak Mastodon kar amacı gütmeyen bir kuruluştur, yani ideal olarak amacı hissedarlardan ziyade kullanıcılara fayda sağlamaktır. Mastodon ilk bakışta bir Twitter klonu gibi görünebilir, ancak mikroblog platformunun arkasındaki temel sistem çok daha karmaşıktır.
Hesabınızı ilk oluşturduğunuzda, Gmail, Hotmail, Yahoo veya başka bir yerde e—posta hesabı oluşturuyor gibi bir mail uzantısı seçersiniz. Örneğin, teknoloji sunucusu üzerinden Mastodon’a kaydolursanız, adresiniz [kullanıcı adınız]@techhub.social olacaktır. Ancak hangi sunucuya kaydolursanız olun, Gmail kullanıcılarının Hotmail kullanıcılarına nasıl e-posta gönderebilyorsa bunun gibi sizde başka herhangi bir Mastodon sunucusundan kullanıcılarla iletişim kurabileceksiniz. Ancak, bazı Mastodon sunucuları diğer sunucuları engellemiş olabilir bu da engellenen sunucudan kimseyle iletişim kuramayacağınız anlamına gelir. Mastodon Nedir konusunda aklınıza takılan soruları yorum kısmından bize iletebilirsiniz en kısa sürede yanıtlayacağız.
Mastodon Hesabı Nasıl Oluşturulur?
Mastodon web sitesine girdiğinizde, sizi sunucuları listeleyen bir sayfaya yönlendiren “hesap oluştur” düğmesine tıklayın. Mastodon sunucularını bölge, dil, konu, kayıt hızı ve daha fazlası gibi çeşitli faktörlere göre filtreleyebilirsiniz. Orada ilginizi çeken bir sunucu bulun ve katılın – onay gerektiren bir sunucuysa, biraz beklemeniz gerekebilir. İşte sizler için seçtiğimiz bazı Mastodon Sunucuları:
Mastodon Sunucu Sayfası: https://joinmastodon.org/servers ve sizler için seçtiğimiz bazı mastodon sunucuları:
- mastodon türkiye: Mastodon Türkiye sunucusu ile ana dili türkçe olan kullanıcılarla etkileşimde bulunabilirsiniz.
- mastodon.social : En büyük Mastodon sunucularından biridir. Bu genel bir ilgi alanıdır, dolayısıyla oldukça çeşitli bir takipçi kitlesi elde edersiniz. Bununla birlikte, aynı zamanda odak noktasıdır, bu nedenle twitter’dan bir göç dalgası olduğunda, muhtemelen ilk tercih edilecek mastodon sunucusu burası olacaktır.
- fosstodon.org : Açık kaynaklı yazılıma odaklanan bir örnek. Bu konuda çok sayıda teknoloji uzmanı var, bu da yerel zaman çizelgesinin kaydırılmasını izleyebileceğiniz (daha fazlası için!) ve birçok rastgele teknik gönderi görebileceğiniz anlamına geliyor.
- fediscience.org : Doğa ve sosyal bilimler de dahil olmak üzere bilim odaklı bir örnek.
- vis.social : Burada çok sayıda harika veri görselleştirme var.
Herhangi bir sunucu için “Hakkında” sayfasında yayınlanan sunucu kurallarına dikkatlice bakmalısınız. Her sunucunun farklı politikaları vardır. NFT’ler hakkında gönderi yayınlamak istiyorsanız vis.social’a kaydolmayın ve İngilizce dışındaki dillerde gönderi yapmak istiyorsanız fosstodon.org’a katılmayın.
Mastodon Nasıl Kullanılır?
Mastodon genel itibariyle Twitter’a benzer eğer aktif bir Twitter kullanıcısıysanız veya Twitter geçmişiniz varsa burayı kullanmak sizin için pek zor olmayacaktır. Ancak bir takım farklılıkları şimdiden öğrenmeniz gerekebilir. Twitter’daki gönderilere “tweet” denir ve 280 karakter sınırı vardır. Mastodon’daki gönderilere “toot” denir ve 500 karakter sınırı vardır. Twitter’da bir başkasının gönderisini paylaşmaya “retweet” denir. Mastodon’da “boosting” denir.
Mastodon’da Nasıl Gönderi Yayınlayabilirim?
Mastodon’da bir yazı yayınlamak, Twitter’da tweet atmaya benzer ve şu şekilde gözükür.
Kutuya istediğiniz metni yazıp hashtag’ler ekliyorsunuz ve ardından “Toot!” düğmesine tıklıyorsunuz. Siz yazarken, sağ alt köşedeki karakter sayısının değiştiğini ve kaç karakter kaldığını size bildirdiğini göreceksiniz: mastodon’da bir gönderi için 500 karaktere izin verilir.
Yine de nüanslar önemlidir. Sol alttaki diğer düğmeler… bunların hepsi kullanışlı özellikler. Soldan sağa:
- Ataş düğmesi: buna tıklamak bir resim eklemenize olanak sağlar.
- Barchart düğmesi: bu, bir anket eklemenize izin verir. Mastodon’daki anketler twitter’a benzer şekilde çalışır, ancak biraz daha esnektir. Daha fazla seçenek ekleyebilir ve kullanıcıların birden fazla seçenek seçmesine olanak tanır.
- Dünya düğmesi: Bu, gönderinin görünürlüğünü ayarlamanıza olanak tanır. Üzerine tıklarsanız dört seçenek göreceksiniz: “genel” herkesin görebileceği anlamına gelir, “liste dışı” herkesin görebileceği anlamına gelir ancak keşif özellikleri tarafından dizine eklenmez (görmediğiniz yanıtlarda ve ileti dizilerinde çok kullanışlıdır) yorumunuzun herkese otomatik olarak gösterilmesini istiyorum), “yalnızca takipçiler”, yalnızca sizin takipçilerinizin görebileceği anlamına gelir ve “yalnızca bahsedilen kişiler”, yalnızca belirtilen kişilerin görebileceği anlamına gelir.
- “CW” düğmesi: Bu, gönderinize içerik uyarıları eklemek için kullanılır.
- “EN” düğmesi: Bu, gönderinin yazıldığı dili belirtmek için kullanılır. Üzerine tıkladığınızda, dili seçmek için kullanabileceğiniz bir açılır liste gösterecektir.
Mastodon’da Hashtag’lerNeden Bu Kadar Önemli?
Hashtag’ler mastodon’da twitter’da olduğundan çok daha önemli bir rol oynamaktadır. İnsanlara ne gösterileceğini belirlemek için gönderi içeriğini tarayan twitter algoritmasının bir benzeri yok. Gönderinizin sizi takip etmeyen kişiler tarafından keşfedilmesini istiyorsanız, uygun hashtag’leri seçtiğinizden emin olun.
Mastodon Güvenli mi?
Birçok yönden Mastodon, diğer sosyal medya sitelerinin çoğundan daha güvenlidir. Aslında, şu anda büyük bir platform olmadığı düşünüldüğünde güvenli olmasının nedenlerinden biri olarak bu kabul edilebilir. Mastodon’un gerçek faydası, bilgi güvenliği ve veri gizliliği açısındandır. Kullanıcı verilerini satarak ve reklamlar yayınlayaran Twitter’ın aksine, Mastodon kar amacı gütmeyen bir platformdur.
Mastodon ile alakalı yazımızın sonuna geldik. Aktif bir telegram kullanıcısıysanız ve Telegram İddaa Grupları ilginizi çekiyorsa ilgili sayfamıza göz atmayı unutmayın.