VPS’de cPanel’in Artıları ve Eksileri

cPanel olmadan bir VPS barındırma platformu kurmak mümkün olsa da, bazı kullanıcılar bir web tarayıcısından erişebilecekleri ve uygun gördükleri şekilde değiştirebilecekleri bir kontrol paneline sahip olmayı yararlı bulmaktadır. cPanel’i kullanmak, sistem yönetimiyle ilgili görevlerin çoğunu otomatikleştirmeye ve yönetmeye yardımcı olur, ancak sunucularını belirli şekillerde özelleştirmek isteyen kullanıcılar için de kısıtlayıcı olabilir. Bu yazıda, VPS’de cPanel kullanmanın artılarını ve eksilerini tartışacağız.

VPS’de cPanel

cPanel, Linux tabanlı web sunucuları için kullanılan tescilli bir kontrol paneli yazılımıdır. Web barındırma, e-posta yönetimi, veritabanı yönetimi ve DNS yönetimi gibi çok sayıda özellik içerir. Birçok sağlayıcı, herhangi bir VPS barındırma planı satın alındığında bir veya daha fazla cPanel lisansı içerir, ancak bazıları cPanel lisansı ve yeni bir sunucuya kurulumu için ek ücret talep eder.

Daha önce de belirtildiği gibi cPanel içermeyen bir VPS platformu mümkündür. Bu platformlar genellikle, yalnızca en temel hizmet ve uygulamalarla kurulmuş, temel bir sanal sunucudan oluşur. Bazı sağlayıcılar size sınırlı yapılandırma seçenekleri sağlayan özel olarak oluşturulmuş bir kontrol paneli çözümü sunabilir, diğerleri ise yalnızca uzak bir SSH bağlantısı kurmak için ihtiyaç duyduğunuz bilgileri size sağlar. Herhangi bir kontrol paneli yoksa, kullanıcı tüm konfigürasyon değişikliklerini bir komut satırı arayüzü aracılığıyla yapmalıdır. 

cPanel ile bir VPS platformu seçerseniz, cPanel arayüzünden birçok gelişmiş yapılandırma ve sistem yönetim aracına erişebileceksiniz. cPanel’den web sitesi dosyalarınızı yönetebilir, DNS kayıtlarını değiştirebilir, veritabanı tablolarına erişebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. cPanel ayrıca sunucunuza yeni işlevler ekleyen eklenti yazılım parçalarını da destekler. Böyle bir eklentiye örnek olarak, WordPress gibi yeni yazılımların yüklenmesini çok kolay hale getiren bir uygulama yükleyicisi olan Softaculous verilebilir.

VPS’de cPanel’in Artıları ve Eksileri

Artıları

  • GUI – cPanel’in çoğu kullanıcıya hitap eden ana yönü, bir GUI’nin veya grafiksel kullanıcı arayüzünün varlığıdır . Bu GUI’ye hem bilgisayarlardan hem de mobil cihazlardan web tarayıcısı aracılığıyla erişilebilir, bu da kullanımı geleneksel komut satırı arayüzünden daha kolay hale getirir. Bu, sunucunuzu ve web sitelerinizi değiştirmeyi çok daha erişilebilir ve anlaşılması kolay hale getirir.
  • DNS Yönetimi – Sunucunuza cPanel kurulduğunda, çeşitli alan adlarınız için tüm DNS kayıtlarını kullanımı kolay bir GUI biçiminde işler. Bölge Düzenleyici aracıyla mevcut DNS kayıtlarını kolayca gözden geçirebilir, düzenleyebilir veya silebilirsiniz.
  • Veritabanı Yönetimi – cPanel ayrıca phpMyAdmin adlı sağlam bir veritabanı yönetim sistemi içerir. Kullanıcıların, organize bir GUI formatında web sitelerinde ve diğer uygulamalarda kullanım için MySQL veritabanları oluşturmasına, değiştirmesine ve yönetmesine olanak tanır . Bu, özellikle MySQL programlamaya aşina olmayan kullanıcılar için yararlıdır.
  • E-posta Yönetimi – cPanel’in bir başka özelliği, bir tür tarayıcı tabanlı e-posta istemcisi olan web postasıdır. Bu sunucu tarafı e-posta yönetim aracı, kullanıcıların cPanel hesaplarına bağlı alan adlarıyla ilişkili belirli sayıda e-posta adresi oluşturmasına olanak tanır. Gmail gibi bir üçüncü taraf e-posta hizmetine güvenmek yerine, e-posta göndermek ve almak için kendi alan adınızı kullanabilirsiniz. Ayrıca cPanel, posta kutunuzu gereksiz postalardan ve kötü amaçlı yazılımlardan uzak tutmanıza yardımcı olan güçlü spam filtreleri sağlar.
  • Softaculous – cPanel’e bir eklenti olan Softaculous , kullanıcıların birkaç düğmeyi tıklatarak çeşitli uygulamaları yüklemesine olanak tanıyan, kullanımı kolay bir uygulama yükleyicisidir. WordPress , Joomla! , Drupal ve daha fazlası Softaculous’ta mevcuttur. Yüklü uygulamalarınızı yönetmek için Softaculous’u da kullanabilirsiniz, bu da herhangi bir zamanda hangi uygulamaları yüklediğinizi bir bakışta görmeyi kolaylaştırır.
  • Dosya Yönetimi – Dosya Yöneticisi özelliği sayesinde kullanıcılar dosyalarını görebilir ve uygun gördükleri şekilde değiştirebilirler. Ayrıca belirli bir boyutun altındaki dosyaları FTP bağlantısına gerek kalmadan Dosya Yöneticisini kullanarak doğrudan sunucuya yükleyebilirler. Sürükle ve bırak işleviyle Dosya Yöneticisi, yeni kullanıcıların web sitesi dosyalarını kolayca yönetmeleri için ideal bir yoldur.
  • Kaynak Yönetimi – cPanel, disk alanı kullanımı ve bant genişliği tüketimi gibi yerleşik kaynak izleme özelliklerine sahiptir. Bu özellikler, sunucunuzun web siteleriniz ve ziyaretçileriniz için yeterli kaynak sağlamakta güçlük çekip çekmediğini görmeyi kolaylaştırır.
  • WHM – VPS platformlarında cPanel kurulumları ayrıca Web Host Manager aracına sahiptir. Bu özellik, sunucu sahibinin ek siteleri barındırmak için kolayca yeni cPanel hesapları oluşturmasına ve ayrıca standart cPanel arayüzünde bulunmayan sunucu ayarlarını değiştirmesine olanak tanır. 

Eksileri

  • Yazılım Sınırlamaları – Sunucunuzda cPanel’in yüklü olması, çakışan veya çakışan özelliklere sahip belirli uygulamalarla çakışabilir. Ek olarak, cPanel tüm işletim sistemlerini desteklemez.
  • Zaman Alıcı – Bazıları GUI menülerinin kullanımının çok zaman alıcı olduğunu düşünür ve görevleri bir komut satırı arayüzünde gerçekleştirmeyi tercih eder. Bu genellikle komut satırı tabanlı görevlerde daha deneyimli kullanıcılar için geçerlidir.
  • Standart Olmayan Dosya Organizasyonu – cPanel’in dosya yapısı, varsayılan Linux işletim sistemlerinden farklıdır, bu da onu farklı bir platforma veya platformdan hareket ederken potansiyel olarak kafa karıştırıcı hale getirir.
  • Tescilli Yazılım – Tescilli bir yazılım parçası olarak cPanel, sınırlı özelleştirmeyi destekler. Bu, DNS ve veritabanı yönetiminde daha gelişmiş özelleştirmeler yapmak isteyen kullanıcılar için potansiyel olarak sorunludur.
  • Maliyet – cPanel ücretsiz bir yazılım değildir ve bu nedenle bazı kullanıcılar maliyeti yüksek bulabilir veya sistem yönetimini alternatif yöntemlerle ele alarak paradan tasarruf etmeyi tercih edebilir.
  • Güvenlik – Sunucu kontrol panelinizi bir web tarayıcısı aracılığıyla kolayca erişilebilir hale getirerek, sunucunuzu kaba kuvvet korsanlığı girişimlerine ve diğer izinsiz giriş yöntemlerine karşı potansiyel olarak savunmasız hale getiriyorsunuz. 

Artık VPS’de cPanel’in artılarını ve eksilerini gözden geçirdiğimize göre, cPanel’li bir VPS platformuna sahip olmayı tercih edip etmeyeceğinize daha iyi karar verebilirsiniz. Yeni kullanıcılar için cPanel, başlamalarına yardımcı olmak için gereken kullanım kolaylığını sağlayabilir. Daha deneyimli kullanıcılar bunun yerine her şeyi komut satırı arayüzü üzerinden yapmayı tercih edebilir. Deneyim seviyenize bağlı olarak cPanel sizin için uygun olabilir veya olmayabilir. Eğer bir Telegram kullanıcısıysanız ve Telegram İddaa Grupları ile ilgileniyorsanız anasayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.

Yorum yapın