Coğrafi Hedefleme Nedir? Coğrafi Hedefleme Nasıl Yapılır?

Coğrafi hedefleme , tüketicilere coğrafi konumlarına göre farklı reklamlar veya içerik sunma uygulamasıdır. Bu yazıda coğrafi hedeflemenin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve neden kullanmanız gerektiğini açıklayacağız. Ayrıca, en iyi coğrafi hedefleme uygulamalarından bazılarının yanı sıra, Google Ads kullanılarak yer hedeflemenin nasıl optimize edilebileceğini de ele alacağız.

Coğrafi Hedefleme Nedir?

Yerel tıklama başına ödeme (PPC) olarak da bilinen coğrafi hedefleme, belirli bir alanda seçilen bir kitleyi hedeflemek için özel olarak tasarlanmış ücretli bir reklamcılık stratejisidir. Tanım olarak, bir kullanıcıya coğrafi konumlarına göre içerik sunma uygulamasıdır.

Bu reklam stratejisi, pazarlamacıların belirli bir coğrafi alandaki tüketicilere doğrudan yüksek oranda hedeflenmiş reklamlar ve özelleştirilmiş içerik sunmasına olanak tanır. Yüksek hacimli yaya trafiğine bağlı olan işletmeler için çok popüler bir reklam yöntemidir. 

Coğrafi hedefleme ile düşünce, bir reklam veya teklif ne kadar alakalı olursa, bir dönüşüm veya satışa yol açma olasılığının o kadar yüksek olduğudur.

Coğrafi Hedefleme Nasıl Yapılır?

Coğrafi hedeflemenin çalışma şekli, bir kullanıcının konumunu belirlemek ve ardından coğrafi konumlarına göre konumla ilgili reklamları veya teklifleri kullanıcılara pazarlamaktır. 

Bu birkaç yolla yapılabilir.

İşletmeler, IP adresleri veya cihaz kimlikleri aracılığıyla bir şehir veya posta kodu düzeyinde tüketicileri coğrafi olarak hedefleyebilir veya daha ayrıntılı hale getirebilir ve GPS sinyalleri, coğrafi sınırlama ve daha fazlasıyla kullanıcı konumlarını takip edebilir.

Geofencing , bir mobil cihaz veya RFID etiketi bir sanal sınır kurulumuna girdiğinde veya çıktığında önceden belirlenmiş bir eylemi tetiklemek için bir yazılım veya uygulamanın GPS, radyo frekansı tanımlama (RFID), Wi-Fi veya hücresel verileri kullandığı konum tabanlı bir hizmettir. bir coğrafi konum etrafında. Bu sanal sınır, coğrafi sınır olarak bilinir.

Akıllı telefonlar gibi mobil cihazlar, tüketicileri coğrafi olarak hedeflemek için birincil kaynaktır. Her zaman mobil cihazlarımızda olduğumuzdan, coğrafi konumlarını belirlemek pazarlamacılara hakkımızda çok şey söyler ve onların en çok etkileşimde bulunduğumuz ekranlara doğrudan hiper alakalı reklamlar ve teklifler sunmalarına olanak tanır. 

Coğrafi Hedeflemeyi Neden Kullanmalı?

Yukarıda ele aldığımız gibi, işletmelerin coğrafi hedeflemeyi kullanmasının temel nedeni, tüketicilere bireysel ilgi alanları ve zihniyetleri ile daha alakalı teklifler ve reklamlar sağlamaktır. 

Geotargeting’in arkasındaki fikir, gerçek zamanlı tüketici konumunu veya geçmiş tüketici yerini anlayarak, işletmelerin bir satış yapmak için doğru zamanda doğru kişiye doğru mesajı etkin bir şekilde sunabilmesidir. 

Bir tüketicinin konumunun dışına çıkan reklamların veya tekliflerin, değerli pazarlama dolarları yiyen boşa harcanan tıklamalar ve izlenimlerle sonuçlanacağını biliyoruz, bu nedenle coğrafi hedefleme bir pazarlama bütçesini bölmek için daha uygun maliyetli bir yol sunuyor. 

Google Ads’de Yer Hedefleme Optimizasyonu

Tüketicileri coğrafi olarak hedeflemenin en popüler yöntemi, yalnızca web sitenize yapılan tıklamalar veya işletmenize yapılan aramalar/e-postalar gibi sonuçlar için ödeme yapmanıza olanak tanıyan Google Ads’ü kullanmaktır.

Google Ads, işletmelere, Google Arama ve Haritalar gibi araçlar aracılığıyla alakalı işletmeleri ararken müşterilerin karşısına çıkmanın etkili bir yolunu sunar. 

Bu pazarlama aracı, işletmelerin kullanıcıları çeşitli kriterlere göre belirli bir konuma göre hedeflemesine olanak tanır:

Ülkeler

Geniş coğrafi bölgelerde iş yapan büyük şirketler için popüler bir yöntem, ülkelere dayalı hedefleme, pazarlamacıların ürün veya hizmetlerinin sunulduğu tüm ülkelere odaklanmasını sağlar. 

Bu, Google Ads’deki en büyük coğrafi hedefleme filtresidir. 

Bir Ülke İçindeki Alanlar

Eyaletleri ve şehirleri hedeflemek veya posta koduna dayalı reklamlar yayınlamak isteyen pazarlamacılar için bu harika bir filtredir. Bir ülkenin belirli bir bölgesinde çalışan işletmeler için mükemmel bir seçim olabilir.

Çoklu konumlar 

Birden Çok Konum filtresi, tümü tek bir ülke içinde birden çok farklı konumu hedeflemek isteyen işletmeler için kullanışlıdır. Bu filtre, tek bir ülke içinde 1000’e kadar yeri hedeflemenize olanak tanır.

Konum Yarıçapı

Bu filtreyle, haritada bir nokta seçebilir ve ardından tüketicileri coğrafi olarak hedeflemek için o belirli yerin etrafındaki mesafe yarıçapını seçebilirsiniz. 

Bu, yerel tuğla ve harç işletmeleri için harika bir seçenektir. İşletmenizi bir harita üzerinde bulun, o konumu seçin, ardından içeriğinizle ulaşmak istediğiniz mağazanızın etrafındaki boyut yarıçapını seçin. 

Coğrafi Hedefleme En İyi Uygulamaları

Coğrafi hedeflemenin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve işiniz için neden faydalı olabileceğini bilmek harikadır, ancak bu bilgilerin sizin için nasıl işe yarayacağını bilmek daha da iyidir.

Sizin için önemli olan tüketicileri en iyi coğrafi olarak nasıl hedefleyeceğinizi bulmak çok fazla deneme yanılma gerektirebilir. 

Size zaman ve emekten tasarruf etme umuduyla, popüler coğrafi hedefleme en iyi uygulamalarının birçoğunu gözden geçireceğiz. 

Reklamlarınıza Yere Özgü Terimleri Ekleyin

Müşterilerinizi coğrafi olarak hedeflemenin en kolay yolu, işletmenizin gerçekten hizmet verdiği alana veya alanlara odaklanmaktır. 

Bunun için kolay ve etkili bir strateji, reklamlarınızın ve tekliflerinizin yere özel terimler ve anahtar kelimeler içermesini sağlamaktır. 

Birçok internet kullanıcısı bir şehir adı veya konum ekleyerek aramalarını hassaslaştıracağından, aynı anahtar kelimeleri kullanarak görülme şansınızı artırabilirsiniz.

Konum ve şehir adlarının yanı sıra, posta kodları, alan kodları, sokak adları ve hatta turistik yerler gibi şeyleri kullanarak reklamları coğrafi olarak hedefleyebilirsiniz.

Potansiyel Müşterilerinizin Bulunmayacağı Konumları Hariç Tutun

Müşterilerinizin sık sık gittiğini bildiğiniz alanları hedeflemek kadar önemli olan, onların olmayacakları yerleri hedeflemediğinizden emin olmaktır. 

Google Ads hariç tutma seçeneği, reklamlarınızın belirli bir bölge veya bir ülke içindeki bir şehir gibi hedeflediğiniz alanların belirli bölümlerinde gösterilmesini engelleme olanağı sağlar. 

Bu seçenek, reklamlarınızı yanlış hedef kitleden uzak tutarak reklam bütçenizi akıllıca harcamanıza yardımcı olur. 

Uzantıları Etkinleştir 

Reklam verirken isteyeceğiniz son şey, reklamınızın tüketicilerde yankı uyandırması ve tüketicinin sizinle nasıl iletişime geçeceğini veya sizi nerede bulacağını bilmemesidir. Google Ads uzantılarının yardımcı olabileceği yer burasıdır. 

Pazarlamacılar için özellikle yararlı olabilecek iki uzantı vardır:

  • Yer uzantıları: Yer uzantıları, işletmenizin bulunduğu yeri bulmalarına yardımcı olarak tüketicilere yardımcı olur. Bu uzantılar, reklamlarınızı adresinizi, konumunuzu gösteren bir haritayı veya işletmenize olan uzaklığı gösterir. Kullanıcılar, en alakalı işletme bilgilerinizin tümünü tek bir yerde içeren konum sayfanızda konumunuzla ilgili daha fazla ayrıntı almak için uzantınıza tıklayabilir veya dokunabilir. Bunu kullanmak için Google My Business hesabınızın etkin ve güncel olduğundan emin olun. 
  • Arama uzantıları: Arama uzantıları, yer uzantılarına benzer ancak bir adres yerine telefon numaranızı reklamınıza eklemenizi sağlar. Bir tüketici reklamınızı gördüğünde, arama uzantıları onlara telefon numaranızı veya tıklanabilir bir arama düğmesi sağlar (cihazın arama yapma özelliği varsa), böylece işletmenizi doğrudan arayabilirler. Bu dahili numarayı, yalnızca çalışma saatleri içinde telefon numaranızı gösterecek şekilde de ayarlayabilirsiniz.

Rakiplerinizin Ziyaretçilerini Coğrafi Hedefleyin 

Coğrafi hedeflemeyle ilgili harika bir şey, yalnızca belirli konumlarınızla sınırlı olmamanızdır – istediğiniz yeri hedefleyebilirsiniz. 

Bu, reklamlarınızı rakibinizin müşterilerini hedeflediğiniz yepyeni bir strateji açar. 

Rekabetin ne sunduğunu biliyorsanız, o bölgedeki tüketicileri, rakiplerinizin ortaya koyduğundan daha iyi olduğundan emin olduğunuz bir reklamla coğrafi olarak hedefleyebilirsiniz. 

Yatırım getirinizi en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacak daha fazla en iyi uygulama için, Google’ın yer hedeflemenizi hassaslaştırmaya yönelik ipuçlarına göz atın .


Coğrafi hedefleme, doğru mesajı doğru kişilerin önüne doğru zamanda iletmenize yardımcı olarak reklam bütçenizde yüksek bir getiri oranı sunan mükemmel bir PPC stratejisidir. 

Müşterilerinizin nerede olduğunu ve ne aradıklarını öğrenerek, dönüşümleri artırmak için tasarlanmış bir şekilde onlara etkili bir şekilde reklam verebilirsiniz. 

Google Ads tarafından sunulan farklı filtreler ve araçlarla denemeler yapmak, coğrafi hedefleme stratejinizi hassaslaştırmanın harika bir yoludur. 

Pek çok şey gibi, coğrafi hedeflemenin mükemmelleşmesi biraz zaman ve sabır gerektirir, ancak yukarıda ayrıntılandırdığımız en iyi uygulamaları izleyerek, hedef kitlenizde gerçekten yankı uyandıran reklamlar ve teklifler üretme yolunda ilerlemiş olursunuz. Eğer bir Telegram kullanıcısıysanız ve Telegram İddaa Grupları ile ilgileniyorsanız anasayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.

Yorum yapın