Veritabanı Yönetim Sistemi Nedir?

Bir veritabanı yönetim sistemi, verilerin yönetimini, depolanmasını ve alınmasını yöneten karmaşık bir yazılım parçasıdır. Bu veriler, duruma bağlı olarak sayısal değerlerden metin dizilerine kadar değişebilir. Modern veritabanı yönetim sistemleri, çok büyük miktarda veriyi depolayabilir ve bilimsel araştırmalardan web barındırma hizmetlerine kadar çeşitli uygulamalara sahiptir. Bu yazıda, veritabanı yönetim sistemlerini kısaca tartışacağız ve günümüzde kullanılan popüler veritabanı yönetim sistemlerinden birkaç örnek sunacağız.

Veritabanı Yönetim Sistemleri: Verileri Yönetme, Saklama ve Alma

Daha önce bahsedildiği gibi, bir veritabanı yönetim sisteminin birincil işlevi, verilerin depolanmasını ve alınmasını yönetmektir. Bir dosya dolabının fiziksel belgeleri kolayca aranabilir bir formatta düzenlemesine benzer şekilde, bir bilgisayar veritabanı da dijital bilgileri diğer yazılım parçaları tarafından kolayca aranabilen ve erişilebilen bir formatta düzenler. Örneğin, çevrimiçi mağazalar fiyatlar, boyutlar, renkler ve daha fazlası gibi ürün bilgilerini depolamak için genellikle veritabanı sistemlerini kullanır. Ziyaretçiler temiz, kullanıcı dostu bir ürün yelpazesi görürken, veritabanı sistemi gerekli verileri veritabanının kendisinden düzenlemek ve almak için perde arkasında çalışıyor.

Modern bir veritabanı sistemi genellikle bir dizi veritabanından ve veritabanlarına girilen verileri içe aktarmak, dışa aktarmak ve düzenlemek için kullanılan ilgili yazılım işlevlerinden oluşur. Bir veri tabanı, kendisini oluşturan veri tabanı tablolarına daha da bölünebilir. Veritabanı tabloları, her biri potansiyel olarak çeşitli biçimlerde saklanan ayrı bir veri parçasını içeren veritabanındaki girişler olarak işlev görür.

Tipik bir veritabanı, parolalardan kullanıcı adlarına, ürün bilgilerine ve satış verilerine kadar her şeyi depolayan binlerce ayrı veritabanı tablosu içerebilir. Birisi veritabanı sistemi kullanan bir siteyi ziyaret ettiğinde, sistem genellikle sorgu olarak bilinen şeyi, veritabanı yapısı içinde verilen değeri arayan bir arama işlemini gerçekleştirir. Bu sorgular son derece hızlı bir şekilde gerçekleşir ve genellikle bir saniyeden daha kısa sürede tamamlanır.

Veritabanı sistemleri genellikle veritabanlarını yönetmek için kendi araçlarıyla birlikte gelirken , çoğu kullanıcı herhangi bir noktada bir veritabanıyla doğrudan etkileşime girmez. Modern web sitesi tasarım yazılımı genellikle veritabanı sistemleriyle arayüz oluşturur, yani web sitesinde yapılan herhangi bir değişiklik otomatik olarak veritabanı tablolarına yansıtılacaktır. Bu, modern veritabanı sistemleri tarafından kullanılan karmaşık sözdizimini öğrenmenize gerek kalmadan sitenizi düzenleyebileceğiniz ve veritabanına yeni bilgiler girebileceğiniz anlamına gelir.

Veritabanı Yönetim Sistemleri Örnekleri

Günümüzde kullanılan bir dizi farklı veritabanı yönetim sistemi olsa da, iki popüler veritabanı yönetim sistemini tartışacağız: MySQL ve Oracle

MySQL – MySQL, SQL’in Yapılandırılmış Sorgu Dili anlamına geldiği açık kaynaklı bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. İlişkisel veritabanları, veri türlerinin birbiriyle ilişkili olabileceği veri tablolarını kullanarak verileri depolar. Veri türleri arasındaki bu ilişki, ilişkisel veritabanlarına yapılarını veren şeydir. SQL kullanarak geliştiriciler, veritabanında depolanan verileri ekleyebilir, kaldırabilir, değiştirebilir veya başka şekilde değiştirebilir. SQL, WordPress ve Joomla! için sıklıkla kullanılır! Web siteleri.

Oracle – Oracle, ilk olarak 1979’da Oracle Corporation tarafından geliştirilen çok modelli bir veritabanı yönetim sistemidir. Oracle, ödeme bilgilerini ve diğer hassas bilgileri işlemek için sıklıkla kullanılır. Çok modelli veritabanı yönetim sistemleri, verileri birden fazla veri depolama modeli kullanarak depolayabilir ve bu da onları çok çeşitli uygulamalar için son derece çok yönlü hale getirir.

Yorum yapın