Anakart Nedir? Anakart Ne İşe Yarar? Türleri Nedir?

CPU ve GPU’ya ek olarak, bilgisayar donanımının en önemli parçalarından biri de anakarttır. CPU bilgisayarın beyni olarak kabul edilebilirse, anakart bilgisayarın merkezi sinir sistemidir. Bu önemli bileşen, çeşitli bilgisayar donanım öğelerinin tümünü birbirine bağlar ve birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlar. Bu yazıda, anakartların amacını keşfedeceğiz ve birkaç yaygın anakart türünü tartışacağız.

Anakart Ne İşe Yarar?

Daha önce bahsedildiği gibi, anakart, bir bilgisayardaki çeşitli donanım bileşenleri arasındaki merkezi bağlantı yapısı görevi görür. Standart bir anakart, çeşitli konektörler, bağlantı noktaları ve donanım yuvalarıyla süslenmiş büyük bir devre kartıdır. 

Genel olarak konuşursak, bir anakartta CPU ve RAM kurulumu için yuvalar, güç kaynağı ünitesi ve kasa elektroniği için konektörler ve ayrıca ek sabit sürücülerin kurulumuna izin veren bağlantı noktaları bulunur. 

Tüm bileşenler düzgün şekilde bağlandığında, anakart , çeşitli donanım kaynaklarının tümü arasındaki etkileşimleri yönetmek için Yerleşik İşletim Sistemi (BiOS) olarak bilinen şeyi kullanır . BiOS’ta kullanıcılar, fan hızı ve sabit sürücü yapılandırması gibi bilgisayarın birçok yönünü değiştirebilir.  

Özetle, bir anakartın birincil işlevleri aşağıdaki gibidir:

  • Ek donanım bileşenlerinin kurulumuna izin veren bilgisayarın iskeleti görevi görür.
  • Bağlı bileşenlere elektrik gücü sağlar.
  • Çeşitli donanım bileşenleri arasındaki etkileşimleri yönetir.

Anakart Türleri

Çoğu anakart, form faktörü olarak da bilinen standart bir şekil ve boyutta olsa da , fiziksel boyut, performans ve desteklenen özellikler açısından farklılık gösteren çeşitli anakart türleri vardır. 

ATX – Advanced Technology eXtended’in kısaltması olan bu, masaüstü kişisel bilgisayarlarda kullanılan en yaygın anakart türüdür. 

microATX – ATX’in daha küçük çeşidi, ATX kartlarından daha az yuva ve konektöre sahiptir. Daha küçük form faktörlü masaüstü bilgisayarlarda kullanım için popülerdir. Daha küçük form faktörü, daha büyük bir güç kaynağının kurulmasına izin verir.  

miniATX – Öncelikle masaüstü bilgisayarlarda mobil cihaz CPU’larının kullanımına izin vermek için tasarlanmış ATX’in daha da küçük bir çeşidi.

Genişletilmiş ATX – ATX’in daha büyük varyantı, öncelikle rafa monte sunucularda kullanılır. Çift CPU’ların ve ek donanım bileşenlerinin kurulumuna izin verir.

Mini ITX – Modern kablo kutuları gibi daha küçük cihazlarda kullanım için tasarlanmış küçük form faktörü. 

Nano ITX – Modern kablo kutularında, araba bilgisayarlarında ve ev eğlence merkezlerinde kullanım için tasarlanmıştır. 

Hangi anakartın sizin için doğru olduğunu belirlemek, bilgisayar kasanızın boyutuna ve anakartın yanına ne tür donanımlar kurmak istediğinize bağlıdır. Rafa monte sunucunuz için çift CPU’ya sahip olmak ister misiniz? Genişletilmiş bir ATX tam size göre. Eğlence merkezi olarak kullanmak için küçük bir bilgisayar mı yapmak istiyorsunuz? MicroATX veya Mini ITX mükemmel uyum olabilir. Doğru anakartı seçtikten sonra, bilgisayarınızın geri kalanını oluşturmaya başlayabilirsiniz. Eğer bir Telegram kullanıcısıysanız ve Telegram İddaa Grupları ile ilgileniyorsanız anasayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.

anakart nedir anakart nedir ne işe yarar atx anakart nedir anakart nedir kısaca matx anakart nedir telefon anakart nedir bilgisayar anakart nedir wifi anakart nedir oc anakart nedir btx anakart nedir oem anakart nedir anakart nedir asus anakart nedir amd anakart nedir atx anakart nedir bilgisayar anakart nedir bilişim dersi anakart nedir bilişim anakart nedir bilgisayar parçaları anakart nedir cpu anakart nedir kısaca eodev anakart nedir vikipedi anakart nedir nasıl çalışır anakart nedir ve çeşitleri anakart nedir anakart çeşitleri ve özellikleri anakart nedir detaylı anakart nedir donanım anakart nedir eodev anakart nedir ekran kartı anakart nedir kısa eodev anakart ne işe yarar bilgisayar anakart ne işe yarar pc anakart ne işe yarar anakart ne işe yarar asus anakart ne işe yarar amd anakart ne işe yarar arçelik anakart ne işe yarar asus laptop pc de anakart ne işe yarar anakart ne işe yarar ekşi anakart ne işe yarar eodev

Yorum yapın