Google Algoritması Nasıl Çalışır?

Google Arama’ya bir sorgu yazarsanız, ne ararsanız arayın, saniyenin çok kısa bir bölümünde milyonlarca sonuç almanız olasıdır. 

Sonuçların hızı basit bir sistem önerse de, aslında aramanızın perde arkasında tonlarca şey oluyor.

Sonuçları hızlı bir şekilde almamızı sağlayan bir Google algoritmasından bahsettiğini duymuş olabilirsiniz, ancak aslında gördüğümüz sonuçları bize getirmek için bir araya gelen, işteki bir dizi algoritmanın birleşimidir. 

Arama algoritmaları, sorgunuzun metni ve anahtar kelimeleri, sayfaların alaka düzeyi ve kullanılabilirliği, kaynakların uzmanlığı, ayrıca kullanıcı konumu ve ayarları gibi birçok faktöre bakar. Bunların her birine uygulanan ağırlık, sorgunuzun niteliğine göre değişir.

Bu makalede, bu faktörlerin neler olduğuna ve nihayetinde ekranlarımızda gördüğümüz arama sonuçlarında nasıl rol oynadığına ayrıntılı bir şekilde bakacağız. 

Google Algoritması Nasıl Çalışır?

Google algoritması, herhangi bir sorgu için size mümkün olan en iyi sonuçları getirmeye yardımcı olmak için arama sorgularınızın perde arkasında çalışan karmaşık formüllerdir. Bunlardan birkaçı vardır ve hepsi aradığınız bilgiyi bulmanızı sağlamak için belirli görevleri yerine getirir. 

Sorgunuzun Anlamı

Google algoritması sürecindeki ilk adım, gerçekte hangi bilgileri aradığınızı belirlemek ve sorgunuzun arkasındaki amacı anlamaya çalışmaktır. 

Google bunu, dizininde araması gereken kelime dizilerini ayırmaya çalışan dil modelleri oluşturarak yapar. 

Google’ın, yazım hatalarını yorumlayan sistemler ve bir terimin doğru yazılışını aramasına ve aynı anlama gelen başka sözcükleri bulmasına yardımcı olmak için eş anlamlı sözcükleri kullanan sistemler gibi, buna yardımcı olacak bir sürü sistemi vardır. 

Bu yetenek, bir yağ filtresinin nasıl değiştirileceğini ayrıntılarıyla anlatan sayfaları aradığınızda, Arama’nın size “yağ filtresinin nasıl değiştirileceği” hakkında sonuçlar sunmasını sağlar.

Arama algoritmaları, yazım hataları ve eş anlamlı sözcüklerin ötesinde, hangi kategorideki bilgileri aradığınızı da anlamaya çalışır. Algoritmalar, belirli bir şey mi arıyorsunuz yoksa daha geniş bir arama sorgusu mu yaptığınızı analiz eder. Hangi bilgilere ihtiyacınız olduğuna dair bir fikir veren “konum”, “video” veya “çalışma saatleri” gibi sözcükleri arar. 

Arama, arama yaparken kullandığınız dili de dikkate alır. İspanyolca arama yapıyorsanız, muhtemelen sorunuza İspanyolca olarak da cevap veren sayfalar arıyorsunuz. 

Sorgu sınıflandırmasının bir diğer önemli parçası, bir sorgunun yeni içeriği izlemeye çalışıp çalışmadığının analizidir. Aramanız trend olan anahtar kelimeler içeriyorsa, Google, aramanızı bu anahtar kelimeleri içeren eski sayfalar yerine en son haberleri arayan biri olarak işaretleyen tazelik algoritmalarına sahiptir. 

Dolayısıyla, “seçim sonuçları”, “Covid istatistikleri” veya “NBA puanları” gibi bir şey ararsanız, güncel olmayan sayfalar yerine en son bilgileri alırsınız. 

Sayfaların Alaka Düzeyi

Google Arama, sorgunuzun anlamını belirledikten sonra, web sayfalarının alaka düzeyine odaklanır. Bunu yapmak için Google algoritmaları, sayfaların aradığınız şeyle alakalı olabilecek bilgiler içerip içermediğini değerlendirmek için sayfaların içeriğini analiz eder. 

Bir web sayfasındaki bilgilerin aradığınız şeyle alakalı olduğuna dair Arama için en yaygın sinyal, arama sorgunuzla eşleşen anahtar kelimelerdir. Anahtar kelimeler, metnin başlıkları veya gövdesi gibi farklı yerlerde görünebilir ve göründüklerinde, Google’a bilgilerin muhtemelen aradığınız anahtar kelimelerle ilgili olduğunu söylerler. 

Google’ın ürettiği sonuçlara nasıl yanıt verdiğiniz, algoritmalarını da etkileyen faktörlerdir. Google, sağlanan sonuçların sorgunuzla alakalı olup olmadığını anlamak için anonim, toplu etkileşim verilerini izler. Bu nedenle, sonuçlardan herhangi birine tıklayıp tıklamamanız, Google’ın bir web sayfasının bu sorgunun yanıtını içerip içermediğini veya yalnızca aynı soruyu tekrar edip etmediğini daha iyi belirlemesine yardımcı olur. 

Herhangi bir yararlı bilgi sunmadan bir anahtar kelimeyi defalarca tekrar eden bir sayfa istemeyeceğiniz için, Google algoritmaları bir sayfanın alaka düzeyini belirlemek için anahtar kelimelerden daha fazlasına da bakar. 

Bu, “blender” gibi bir şey ararsanız, algoritmaların bir sayfanın resimler, videolar veya blender türleri gibi blender ile ilgili başka bilgilere sahip olup olmadığını değerlendirdiği anlamına gelir. 

İçerik Kalitesi

Google algoritmaları için bir sonraki adım, bir sayfadaki içeriğin kalitesini değerlendirmektir. Bu, hedeflenen anahtar kelimelerinizle herhangi bir sayfa almak yerine, bu sorgular için mevcut en güvenilir kaynak olarak kabul edilen sonuçları alacağınız anlamına gelir. 

Google bunu, belirli bir sorgu için  hangi sayfaların en fazla uzmanlık, yetkinlik ve güvenilirlik ( EAT olarak da bilinir ) sergilediğini belirlemeye yardımcı olabilecek sinyalleri tanımlamak üzere tasarlanmış sistemler sayesinde yapabilir .

Bu üç faktör, Google’ın diğer birçok kullanıcının benzer aramalar için değer verdiği siteleri ve sayfaları bulmasına yardımcı olur. 

Bunun ötesinde, Google spam algoritmaları, aldatıcı veya manipülatif davranışlara dikkat ederek düşük kaliteli sonuçları eler. Bu, bu sitelerin bağlantı satın almak veya içeriklerine gizlice görünmez metinler eklemek gibi şeyler için ödüllendirilmemesini sağlar.

Sayfaların Kullanılabilirliği

Sayfaların kalitesi belirlenirken, Google’ın bir sonraki adımı, web sayfalarının kullanımının ne kadar kolay olduğunu hesaba katmaktır. Google, Arama’nın daha fazla kullanılabilir sayfaya daha az sayıda sayfaya öncelik verebilmesi için, yaygın kullanıcı sorunlu noktalarını belirlemeye yardımcı olan algoritmalar geliştirmiştir.

Bu algoritmalar, bir sitenin farklı tarayıcılarda düzgün görünüp görünmediğini, masaüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler gibi her boyutta ekrana sahip cihazlar için tasarlanmıştır ve sayfa yükleme sürelerinin daha yavaş internet hızlarına sahip olanlar için çalışıp çalışmadığı gibi faktörleri hesaba katar. 

Web sitesi sahipleri sitelerinin kullanılabilirliği üzerinde kontrole sahiptir, bu nedenle kullanımı zor olan sayfalar genellikle arama sonuçlarında üst sıralarda yer almazlar. 

Web sitesi sahiplerinin kullanılabilirliklerini analiz etmelerine ve iyileştirmelerine yardımcı olmak için Google, PageSpeed ​​Insights ve Webpagetest.org gibi araçlar sağladı; böylece site sahipleri , sitelerini daha mobil uyumlu hale getirmek için neleri (eğer varsa) değiştirebileceklerini görebilirler.

Bağlam ve Ayarlar

Google’ın dikkate aldığı son faktörler, aramanızın bağlamı ve ayarlarıdır. Bu, konumunuz, geçmiş arama geçmişiniz ve özel arama ayarlarınız gibi bilgileri içerir.

Google, kendi alanınıza göre uyarlanmış içeriği size sunduğundan emin olmak için ülkenizi ve konumunuzu kullanır. 

Bu, Amerika Birleşik Devletleri’ndeyseniz ve “futbol” için bir arama yaparsanız, aynı aramayı Avrupa’nın herhangi bir yerinde yaptığınız gibi, futbol skorlarını değil Amerikan futbolu skorlarını gördüğünüz anlamına gelir. 

Ek olarak Google, size en alakalı sonuçları getirmek için arama ayarlarınızda faktörler. Arama ayarlarınızda tercih edilen bir dil belirlerseniz, yalnızca özel ayarlarınızda belirttiğiniz dilde olan sayfaların sonuçlarını görme olasılığınız çok daha yüksektir. 

Bu , etkinleştirildiğinde arama sonuçlarınızda herhangi bir müstehcen içerik görmemenizi sağlayacak  Güvenli Arama gibi şeyleri de içerir.

Bazı durumlarda Google, son arama etkinliğinizden bilgi alarak arama sonuçlarını kişiselleştirebilir. Bunu, sonuçları ilgilendiğinize inandığı şeye uyarlamak için yapar. 

Google, bu sistemleri sonuçları ilgi alanlarınızla eşleştirmek için tasarlamıştır, ancak ırkınız, dininiz veya siyasi ilgi alanlarınız gibi sizinle ilgili hassas bilgileri ortaya çıkarmak için tasarlanmadıklarını belirtir.

Google kullanıcıları, arama deneyimlerini geliştirmek için hangi arama etkinliğinin kullanılabileceğini belirleyebilir. Bu, Google hesaplarına hangi verilerin kaydedildiğini içerir . Google’ın etkinliklerinize göre sonuçları kişiselleştirmemesini tercih ederseniz, ayarlarınızdan “Web ve Uygulama Etkinliği”ni kapatmanız yeterlidir.


Gördüğünüz gibi, Google’ın algoritmaları yalnızca bol değil, aynı zamanda çok karmaşık. Dünyanın en popüler arama motoru, size özel arama sonuçları sunarken o kadar çok faktörü hesaba katar ki, bunu bir saniyeden kısa sürede yapabileceğine inanmak zor.

Sadece karmaşık değiller, aynı zamanda web’in gelişimine ayak uydurmak için çalıştıkları için algoritmalar sürekli değişiyor ve gelişiyor. 

Neyse ki Google, kullanıcıları bu değişikliklerden haberdar ederek ve çok önceden ne zaman geleceğini bize bildirerek oldukça iyi bir iş çıkarıyor. Eğer bir Telegram kullanıcısıysanız ve Telegram İddaa Grupları ile ilgileniyorsanız anasayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.

Yorum yapın