RAID nedir? Donanım RAID’i ve Yazılım RAID’i

Sunucunuz için en iyi depolama yapılandırmasına karar vermeye çalışırken RAID kavramıyla karşılaşmış olabilirsiniz. RAID, modern sunucu yapılandırmalarında oldukça yaygındır ve depolanan veriler için yedeklilik sunar. Bu yazıda, yazılım ve donanım RAID kavramını keşfedecek ve bu teknolojilerin nasıl çalıştığını tartışacağız.

RAID nedir?

RAID (Yedekli Bağımsız Diskler Dizisi), birden çok bağımsız sabit sürücüyü yedeklilik ve/veya performans amacıyla tek bir daha büyük birimde birleştiren bir teknolojidir. Bu, büyük miktarda veriye sahip olduğunuzda ve sabit sürücü arızası durumunda veri kaybını önlemek istediğinizde veya çok yoğun disk kullanımı olan bir uygulamanız varsa ve sürücülerinizin performansını artırmanız gerektiğinde kullanışlıdır. Sunucunuzu seçerken bazılarının Yazılım RAID’i veya Donanım RAID’i olduğunu görebilirsiniz. Hem donanım RAID’leri hem de yazılım RAID’leri aynı RAID türlerini destekleyebilir, ancak genellikle bir donanım RAID’inden daha iyi performans elde edersiniz.

Donanım RAID’i ve Yazılım RAID’i

RAID, bağımsız disk dizilerinden oluştuğundan, bunun donanım veya yazılım biçimini alabileceğini belirtmekte fayda var. Tipik olarak, donanım RAID, dizideki tüm disklerin yönetimini yöneten bir donanım RAID denetleyicisinin kullanımını içerir. Bu, diziyi yönetmek için gereken işlem gücünü özel bir donanım aygıtına boşaltarak dizinin kendi performansını artırmaya yardımcı olur. Alternatif olarak, yazılım RAID’i, yazılım aracılığıyla RAID yönetimini gerçekleştirir. Yazılım RAID’i kullanılarak, disk dizinizi yönetmeye ayrılan işlem gücü, toplam sunucu kaynaklarından alınır. Kaynaklar sınırlıysa bu, performansı olumsuz etkileyebilir. Hem donanım hem de yazılım RAID’i yedeklilik sağlar, bu nedenle sunucunuz için hangisinin en iyi olduğuna karar vermek size kalmıştır.

RAID Düzeyleri

SeviyeTanım
RAID 0Bu seviye kesinlikle performans içindir. Diziye eklenen tüm sürücülerin toplam okuma ve yazma hızını birleştirmek için tüm sürücülerdeki verileri şeritler ve size sürücülerin toplam kapasitesinin %100’ünü verir. Bu seviye, sürücü arızasına karşı koruma sağlamaz; dizideki bir sürücü arızalanırsa tüm veriler kaybolur. Dizideki veri kaybı kabul edilebilir değilse bu kullanılmamalıdır.
RAID 1Bu seviye yansıtma olarak bilinir . Bu dizi, gelişmiş hata toleransı için tüm verileri her diskte depolar. Bu düzey, genellikle en hızlı sürücüden daha yavaş olduğu için performansı artırmaz. Ancak bu, veri kaybının kabul edilemez olduğu durumlarda en düşük optimal düzeydir.
RAID5Bu RAID düzeyi, verileri en az 3 sürücüde şeritler ve eşlik verilerini tüm sürücülere yazar. Eşlik verileri, sürücülerden birinin arızalanması durumunda dizideki bir sürücüyü yeniden oluşturmasına olanak tanır. Dizideki tüm sürücülere pariteyi hesaplamak ve yazmak zorunda olduğunuz için dizinin genel kapasitesinin bir kısmını kaybedersiniz, Ne kadar çok sürücü eklerseniz, toplam disk alanı yüzdesi o kadar düşük olur. Bu diziyle küçük bir yazma hızı artışı elde edeceksiniz ve dizideki tüm sürücülerin birleşik okuma hızını elde edeceksiniz. Bu seviyede 1 sürücü arızası olabilir; birden fazla sürücü arızalanırsa tüm veriler kaybolur. Arızalı bir sürücüyü yeniden oluştururken, kullanılan sürücünün boyutuna ve türüne bağlı olarak birkaç gün sürebilir.
RAID6Bu RAID düzeyi, verileri en az 4 sabit sürücü arasında şeritler ve çift eşlikli yazar. Bu diziyle, veri kaybı olmadan aynı anda iki sürücüye kadar arıza yapabilirsiniz. Dizideki tüm sürücülerin birleşik okuma hızını elde edeceksiniz. Ancak, çift eşlikli yazma nedeniyle, yazma hızında marjinal bir artış olur ve RAID 5’ten daha fazla toplam kapasite kaybedersiniz. RAID 5 gibi, daha fazla sürücü ile birleşik disk alanınızın daha küçük bir toplam yüzdesini de kaybedersiniz. sen ekle.
RAID10Bu, RAID 1 ve 0’ın bir birleşimidir; en az 4 sürücü gerektirir. Dizideki tüm sürücülerin birleşik okuma hızına ve sürücülerin yarısının yazma hızına sahip olacaksınız. Bu dizide arızalanabilecek sürücü sayısı kuruluma bağlıdır. Genellikle, sürücülerin yarısı veri kaybı olmadan arızalanabilir. Bunu RAID 5 veya 6 üzerinden kullanmanın ana nedeni, daha küçük dizilerde yazma hızının artmasıdır.
RAID50Bu RAID düzeyi, 2 veya daha fazla RAID 5’i bir RAID 0 ile birleştirir. Veriler, birden çok RAID 5’te şeritlenir. Bu diziyle, dizideki tüm sürücülerin birleşik okuma hızına ve bireysel raid 5’lerin birleşik yazma hızına sahip olacaksınız. Bu diziyle, veri kaybı olmadan her RAID 5 arızasında 1 sürücünüz olabilir.
RAID60Bu RAID düzeyi, 2 veya daha fazla RAID 6’yı bir RAID 0 ile birleştirir. Veriler, birden çok RAID 6’da şeritlenir. Bu diziyle, dizideki tüm sürücülerin birleşik okuma hızına ve bireysel baskın 6’ların birleşik yazma hızına sahip olacaksınız. Bu diziyle, veri kaybı olmadan her RAID 6 arızasında 2 adede kadar sürücünüz olabilir.

Artık RAID’in nasıl çalıştığı ve çeşitli RAID seviyeleri hakkında temel bir anlayışa sahip olmalısınız. Bu makalede ele alınandan daha fazla RAID düzeyi vardır. Ancak, kapsanmayan seviyelerin çoğu eskidir veya yaygın donanım veya yazılımlarda bulunmaz. RAID kullanmanın yedeklemelerin yerine geçmediğini, ancak donanım arızasının neden olduğu kapalı kalma süresinin önlenmesine yardımcı olacağını unutmayın, ancak yedeklemeler her zaman düzenli olarak yapılmalıdır. Eğer bir Telegram kullanıcısıysanız ve Telegram İddaa Grupları ile ilgileniyorsanız anasayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.

Yorum yapın